Os Hageservice AS | Vi hjelper med alt innen hage i Os, Bergen, Fusa og Tysnes

Brostein

Brostein deler man i hovedsak inn i smågatestein (ca. 10x10x10 cm) og storgatestein (ca. 14x20x14 cm). Begge disse varianten av brostein er ofte også tilgjengelige i halv høyde, som regel omtalt som halv (ca. 10x10x5 cm) og halv storgatestein (ca. 14x20x7 cm)

Granitt-brostein tåler svært godt påkjenninger av trafikk og er derfor godt egnet som steindekke til gårdsrom og oppkjørsler. Brostein kan også brukes til gangstier, kanter mot bed, avslutninger mot annet steindekke, i kombinasjon med betongheller, asfalt, belegningsstein, skifer med mer.

Brostein danner et eksklusivt og tidløst steindekke. På grunn av granittens enorme styrke vil man oppleve minimalt med slitasje på steinen. Det er lite vedlikehold, men etterfylling av fugene må påregnes. Os hageservice har utført mange brosteinsjobber i Os, Fusa, Tysnes og i Bergen.

Det er en kunst å legge brostein og det krever lang erfaring for å oppnå et flott og holdbart resultat. Os Hageservice har denne erfaringen og vi kan vise til mange fornøyde kunder i Os, Fusa og i Bergen på vårt arbeid. Grunnarbeidet i forkant av brosteinsleggingen er helt avgjørende for et pent og holdbart resultat. I tillegg krever brostein erfaring med leggemåter og leggemønstre for å gi et flott resultat. Vi i Os Hageservice har utstyret og fagfolkene som gir deg et kvalitetsprodukt og et flott resultat. Har du et prosjekt og bor i Bergen, Os eller i Fusa, ta kontakt med oss.

FOTOGALLERI

Os Hageservice AS

Fakta
Brostein

Forbruket av brostein beregnes til ca. 80-90 stk. per kvadratmeter.

 

Brostein – Wikipedia
Navnet «brostein» kommer av at «broer» eller brolegning av trevirke ble lagt over sølete gater i middelalderbyene. Etterhvert ble trebrolegning erstattet av steinbrolegning, først av naturlig strandstein eller morenestein, kalt «kampestein», i 1800-årene av huggen stein.

Dyveke bodde i Bergen, og moren til Dyveke var lei av at dattera måtte vasse i søle. Så moren krevde at gatene skulle få brostein. Elevene fant ut brostein varer mye lenger enn asfalt, og at det blir mindre støv enn med asfalt når bilene kjører. Brostein er også en viktig del av Bergens historie og kultur.

Brostein – Wikipedia
Som regel er brostein hugget av granitt, men diabas, sandstein, basalt og gneis har også vært brukt. Navnet «brostein» kommer av at «broer» eller brolegning av trevirke ble lagt over sølete gater i middelalderbyene.